måndag 9 april 2007

Var vill du återvinna?

En återkommande källa till missnöje för många Norrmalmsbor är de överfulla återvinningsstationerna som ofta ser ut som skräphögar. I senaste numret av Vi i Vasastan rapporteras att antalet återvinningsstationer varit för få ända sedan systemet infördes i mitten av 1990-talet. Åtminstone om man ska tro Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, som sköter återvinningen.

Den som har det högsta politiska ansvaret för återvinningsstationerna är trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m). För tolv veckor sedan tecknade Stockholms stad ett nytt avtal som gav FTI rätt att utöka antalet återvinningsstationer i innerstan från 82 till 135. På Norrmalm innebär det en ökning från 16 till totalt 30. Ett välkommet besked med andra ord.

Tyvärr har den borgerliga majoriteten som styr i Stadshuset inte gett FTI några förslag på var de nya stationerna ska placeras. Därför ber FTI nu om hjälp från oss Norrmalmsbor. Det handlar alltså om vanligtvis sex behållare som behöver en yta på 15 gånger 15 meter – helst där det rör sig folk, för att minska risken för undanskymd nedskräpning. Lämna ditt tips på http://www.ftiab.se/stockholm.

1 kommentar:

Anonym sa...

Som alla förmodligen vet ingår det i priset på förpackningar en avgift, som ska användas till att driva ett återvinningssystem. Utformningen av detta är inte bestämt av någon myndighet, utan av de företag som säljer förpackningar, och de varor som finns inuti. Lagkravet är att det "är lättillgängligt, underlättar för den som innehar förpackningsavfall att lämna ifrån sig detta och i övrigt ger god service åt dem som skall lämna förpackningsavfall till systemet." Istället för stora plåtcontainrar i gaturummet skulle vi kunna ha trevliga återvinningslokaler eller dagliga insamlingsbussar. Men det skulle förstås kosta några ören till på förpackningarna.
Vill bara peka på att FTI faktiskt inte är helt i händerna på dumma politiker.