Stadsdelsnämndsmötena i Norrmalm bjuder sällan på några tunga politiska debatter eller annan action, men på det senaste mötet den 19 april hände faktiskt grejer.
Av protokollet från sammanträdet framgår att under den inledande allmänhetens frågestund så tog en mötesdeltagare, som också är ledamot i stadsdelsens pensionärsråd, upp frågan om de ”äldreäldres” situation. Hon refererade bl.a. till en tidningsartikel i Mitt i Vasastan angående Vädurens vård- och omsorgsboende; en 85-åring påträffades där för en tid sedan efter att ha varit död i fem dygn.
Flera boende på Väduren deltog i mötet och berättade om hur de upplever sin situation. Bl.a. framhölls att personalen är bra men för få, samt att ”vården inte är vad den borde vara”. Flera uttryckte bekymmer över den föreslagna förlängningen av avtalet med Attendo Care och uppmanade nämnden att se till att vården blir värdig.
När frågan om avtalsförlängning med Attendo Care om drift av Väduren kom upp, blev dock beslutet i enlighet med den borgerliga majoritetens förslag om att ge företaget fortsatt förtroende. Stadsdelsförvaltningen gavs även i uppdrag att kartlägga Vädurens vård- och omsorgsboendes ”framtida användningsområde”.
Socialdemokraterna och miljöpartiet framhöll att man efter flera år med denna entreprenör ”tyvärr sett åtskilliga problem i vården och omsorgen”, och inför framtida upphandlingar är det viktigt att problem som funnits i verksamheten på Väduren ”noga utvärderas”.
En annan fråga där det hettade till lite i debatten var medborgarförslaget om att bygga fler skateboardbanor i Stockholm. Som svar på det föreslogs att stadsdelsförvaltningen får i uppdrag att kartlägga möjliga platser för en skatepark i norra innerstaden och göra en kostnadsberäkning för att anlägga parken samt föreslå finansieringssätt. Man tyckte att det vore lämpligt att bilda en arbetsgrupp med representanter från stadsdelsförvaltningarna i norra innerstaden (Östermalm, Kungsholmen och Norrmalm), fackförvaltningar och ”andra berörda aktörer” för att undersöka möjligheterna till en skatepark i norra innerstaden.
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet instämde, men tyckte att man även borde samråda med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, som i nära samråd med representanter från dem som åker skateboard gemensamt gjort förstudier, projektlett och byggt skateparken Stockholm Street Plaza. Oppositionspartierna tyckte också att man till den föreslagna arbetsgruppen även borde bjuda in skejtare och inlinesåkare för att få relevanta synpunkter på var en skatepark bör byggas och hur den kan utformas.
Detta röstade den borgerliga majoriteten ned.
Riktigt roligt (enligt vittnesmål skrattades det högt flera gånger) blev det när nämnden skulle uttala sig som remissinstans över ett antal krogar och restauranger som begärt utökade utskänkningstillstånd för alkohol. I dessa frågor har det i Norrmalms stadsdelsnämnd ofta rått bred enighet, och bara vänsterpartiets representant har konsekvent röstat nej till och reserverat sig emot utökade utskänkningstillstånd. Den här gången blev det annorlunda.
En ohelig allians mellan vänsterpartiet och kristdemokraterna framträdde, då de gemensamt motsatte sig bland annat utökat serveringstillstånd för restaurang Berns Salonger. I ett särskilt uttalande förklarade kristdemokraternas representant att partiet har ”en restriktiv hållning till serveringstillstånd längre än till tre”, på grund av ”de problem som dyker upp med våld och allmänna störningar i kvarteren runt dessa restauranger”.
Tydligen hade varken kd eller v tagit del av den senaste rapporten från citypolisen om att krogvåldet minskar i Stockholms innerstad. Detta till följd av det så kallade STAD-projektet där flera myndigheter, polis, kommunen, länsstyrelsen och krogbranschen samarbetar. Fokus ligger på ansvarsfull alkoholservering och synlig polisiär närvaro i krogmiljöer.
Socialdemokraterna gjorde under den här punkten ett särskilt yttrande om att stadsdelsnämndens formella uppgift i samband med dessa remisser är att uttala sig utifrån lokala förhållanden där kunskap om bland annat risker för störning i samband med alkoholservering ska beaktas. Och trots att man inte kunde konstatera någon utökad risk för störning även för de krogar som ansökt om dygnetruntservering, finns det enligt s andra aspekter ”som motiverar ett noggrant övervägande”. Man efterlyste därför en bred principdiskussion, dock i Stockholms kommunfullmäktige och inte i Norrmalms stadsdelsnämnd.
lördag 28 april 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar