söndag 18 mars 2007

Ingen nolltaxa för pensionärsföreningar

En fråga som aktualiserats i Norrmalms stadsdelsnämnd på senare tid är nolltaxa vid uthyrning av lokaler till pensionärsföreningar. Bakgrunden är ett medborgarförslag om just detta.

I dag har pensionärsföreningar, handikapporganisationer och ideella föreningar subventionerade timpriser när de hyr kommunala lokaler för mötesverksamhet. Stadsdelsnämndens moderata ordförande Hanna Broberg föreslog oförändrat timpris för dessa men att övriga föreningar skulle få betala mer. Detta blev också nämndens beslut, då de borgerliga partierna har majoritet.

Oppositionen, i form av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet och ville i stället, i enlighet med medborgarförslaget, ge dessa föreningar nolltaxa vid lokalhyra. I sin reservation skrev Jan Valeskog (s), Hans Enroth (v) och Yildiz Kafkas (mp) bland annat att anslaget till pensionärsorganisationerna borde ökas till 200 000 kr per år – vilket hade varit en fördubbling jämfört med dagens 100 000 kr/år.

Hanna Broberg (m), Peter Sikström (fp) och Johanna Jämstorp (kd) lämnade ett särskilt yttrande till protokollet där de menade att de nivåer på lokalhyror som nu föreslås ”är rimliga för att täcka de kostnader som finns för förbrukningsmaterial och viss service”.

Inga kommentarer: